• Vertrouwenspersoon v.v. Barneveld


 • Voetbal vereniging Barneveld accepteert ongewenste omgangsvormen niet. Iedereen heeft recht op een prettige omgeving voor beoefening van de voetbalsport in een sfeer waarin leden elkaar met respect en sympathie tegemoet treden. Het voorkomen van ongewenst gedrag en het bevorderen van een sportsfeer waarin ongewenst gedrag geen kans krijgt, is dan ook een zaak van ieder lid van v.v. Barneveld.

  Ongewenst gedrag komt helaas meer voor dan doorgaans wordt gedacht. Beleid rondom ongewenste omgangsvormen is dan ook een serieuze aangelegenheid.

  Ongewenst gedrag

  Steeds maar die hand op je schouder. Een tikje op je achterwerk. Discriminerende moppen. Vrouwonvriendelijke moppen. Machtsmisbruik. Het zijn situaties die voorkomen overal waar mensen samen zijn. Ongewenst gedrag, of je het nu vaak tegenkomt of maar zo af en toe, kan je plezier in het sporten behoorlijk verpesten. Soms kun je duidelijk maken dat je er niet van gediend bent en maak je met één opmerking een eind aan dat gedrag. Maar je mond opendoen is niet altijd makkelijk. Of het helpt niet. Dat kan verstrekkende, heel vervelende gevolgen voor jou persoonlijk hebben. Zeker als je ermee rond blijft lopen. Misschien zeg je je lidmaatschap wel op. Wat zijn nu precies ongewenste intimiteiten? Wat valt onder discriminatie en agressie? Uitgangspunt is dat jij bepaalt wat ongewenst gedrag is. Of de gedraging nu opzettelijk is of niet, doet niet ter zake. Degene die zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag is zich daar niet altijd van bewust. Of hij of zij ziet niet dat jij daar last van hebt. Bovendien: wat voor de één een geintje is, gaat een ander te ver. Als je een ander lid aanspreekt op zijn of haar gedrag, kan deze vinden dat je overdrijft. Dat die opmerking 'maar een grapje' was en dat je het verkeerd hebt opgevat. Doorslaggevend is dat als jij je onprettig, gekwetst of bedreigd voelt er sprake is van ongewenst gedrag.

  Quote: "Hij zegt dingen als: "Leuk strak truitje heb je aan." Hij bedoelt er misschien niets mee, maar ik voel me er wel heel onprettig bij. Laatst heb ik er wat van gezegd. "Gutgut", zei hij toen, "kunnen we niet tegen een geintje?"

  Bij wie kan je terecht?

  Je kunt hiervoor terecht bij je leider of trainer. Mocht je dit niet zien zitten dan kan je een afspraak maken met een bestuurslid voor een gesprek. Er is de mogelijkheid om je te wenden tot een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Als v.v. Barneveld maken wij gebruik van de faciliteiten van Vertrouwenspunt Sport.

  Deze organisatie is een onderdeel van NOC NSF en te bereiken via;
  telefoon: 0900 202 55 90 (gebruikelijke belkosten)
  maandag t/m vrijdag 08.00 - 22.00 uur, zaterdag 12.00 - 16.00 uur
  E-mail: vertrouwenspuntsport@nocnsf.nl
  http://www.nocnsf.nl/vertrouwenspunt

  Anoniem melden

  Wil jij anoniem een melding maken? Dat kan! Wij vragen je om een brief op de post te sturen naar de club (Thorbeckelaan 111, 3771 ED Barneveld). De postbus wordt elke week geleegd door een van de bestuursleden.

rfwbs-slide