• In memoriam: Jan van den Beld

Wij ontvingen het droevige bericht dat ons oud Bestuurslid

Jan van den Beld

Lid van verdienste Voetbal Vereniging Barneveld.

73 op jarige leeftijd is overleden

Het was rond 1970, Jan kwam net uit dienst en op de Hessenweg (waar VVB ook een veld had) moest er verbouwd worden. De oude kleedkamers met alleen een wastrog waren hard aan verbetering toe. Jan werd benaderd door de toenmalige jeugdvoorzitter Loes Weimer, om deze verbouwing te gaan doen. Dit leek Jan wel leuk en met een stel vrijwilligers hebben ze “de boel” verbouwd. Jan vond het zo gezellig, dat hij vanaf dat moment gelijk bij VVB is blijven hangen. Wat meteen de start was van een lang vrijwilligersleven bij onze voetbalclub.

Zo stond Jan menig jaren als jeugdleider langs de lijn en heeft hij later ook zelf nog een balletje  getrapt in het 3e elftal van de zondagafdeling op ”het Oude Oost”. Nadat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing is Jan achter de bar gaan helpen in de kantine. Daarnaast was hij ook nog elftalleider van zondag 3. Tevens heeft Jan ook nog 7 jaar een bestuursfunctie vervult. In die periode kwam de toenmalige voorzitter dhr.  Nikkels met de vraag of Jan de bouw van het nieuwe sportcomplex op zich wilde nemen. Jan die in het dagelijks leven timmerman was bij de firma Leeuwis, schrok daar eerst wel een beetje van, maar het leek hem aan de andere kant ook een leuke uitdaging. Die uitdaging is hij dan ook met veel passie aangegaan.

Een citaat van “Bouwmeester”Jan van den Beld over die tijd willen wij dan ook graag met jullie delen over deze bouwperiode van ons huidige sportpark

“Het werd een prachtige tijd. Met zo’n 120 vrijwilligers zijn we aan de slag gegaan. Zaterdags van het altijd ontzettend druk. We begonnen ‘s morgens al om zes uur. Tussen de middag was er als vaste prik soep met broodjes, want dan konden we daarna tot een uur of vier doorgaan. De toenmalige wethouder van sportzaken, wijlen de heer van Boven maakte bij voorbeeld om de week groentesoep (hij was lid van de CDA) en de week er op aten we tomatensoep gekookt door Gaart van Dijk (die lid was van de PvdA). We hebben ontzettend veel lol gehad. Heel bijzonder was ook dat we veel hulp kregen van buiten de vereniging. Er waren vrijwilligers van SDVB, De Harmonie, DWK en NSC uit Nijkerk. Wij zijn in november 1981 met de voorbereidingen gestart en pas op 25 mei 1983 was alles klaar. Een hele klus en zwaar werk. De vrachtwagens konden in het begin het terrein niet op. De stalen matten moesten daarom op de rug naar de bouw gesjouwd worden. We deden alles zelf, zoals sleuven graven voor de leidingen. De toenmalige omroep Barneveld is zelfs nog met een cameraploeg bij ons geweest”

Over deze bouwperiode van het sportcomplex “het Nieuwe Oost” onder de bezielende leiding  van “Bouwmeester Jan” was later ook  het  V.V.B  fotoboek met de geschiedenis van een bouwwerk verschenen.

Ook na de bouw van het sportcomplex wisten we Jan vaak te vinden voor het maken van o.a. kozijnen voor uitbreiding van de entree en bestuurskamer, maar ook de eerste tuintafels op het Ab Kuypers terras kwamen van de hand van Jan.

Jan was dan ook terecht benoemd tot “lid van verdienste” van v.v.Barneveld en liet hij zich als VIP bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal lekker verwennen. Het was altijd gezellig en steevast kwamen de verhalen dan weer op tafel.

Doordat zijn gezondheid het niet meer toeliet moest hij bij de laatste uitnodigingen verstek laten gaan, maar menig VVB-er wist hem in verpleeghuis Norschoten te vinden.

In herinnering zien we hem nog zo zitten met zijn brede glimlach,  zijn rode zakdoek in de aanslag en volop genietend van de gezelligheid waar hij zo van hield.

De no-nonsens man, van doe maar gewoon dan doe je gek genoeg.

Een ruwe bolster met een blanke pit.

Jan bedankt voor al het mooie dat je onze club hebt gebracht!

Wij wensen Anneke, Miriam,Maikel en Fiene, Esther, Roderik, Siem en Tom en verdere familie en vrienden heel veel sterkte toe

Bestuur, leden en vrijwilligers van Voetbal Vereniging Barneveld

Conform de coronaregels zal woensdag 10 februari de begrafenis in besloten kring plaats vinden.

Correspondentieadres:

Verdiweg 147