• Geschiedenis Voetbal Vereniging Barneveld

  Rond het jaar 1935 waren er twee Barneveldse voetbalclubs actief, namelijk “VVOP” en “Schaffelaars”. “VVOP” en “Schaffelaars” speelden hun wedstrijden op zondag en waren indertijd lid van de toenmalige voetbalbond UPVB (Utrechtse Provinciale Voetbal Bond).
  In de loop van 1935 was het schoolmeester Hörst die deze toenmalige twee Barneveldse voetbalclubs “VVOP” en “Schaffelaars” tot elkaar bracht, wat resulteerde op 17 maart 1936 tot 1 vereniging te weten: Voetbal Vereniging Barneveld, afgekort VVB.
  De UPVB vermeldde het samengaan in hun jaarverslag (krant, klik hier om dit te bekijken).


  De eerste competitieresultaten
  De eerste resultaten van het seizoen 1936-1937 zijn moeilijk terug te vinden. Toch is een krantenartikel (Amersfoortse Courant) teruggevonden van één van de eerste competitiewedstrijden van Voetbal Vereniging Barneveld. Op 12 oktober 1936 werd het 1-1 tegen Elst (krant, klik hier om het artikel te bekijken).

  Tijdens dit seizoen werd gestart met twee teams waarbij het eerste team uiteindelijk de tweede plaats behaalde in de 2e klasse UPVB en het tweede team tweede werd in de reserve 4e klasse UPVB.
  De club werd langzaam maar zeker groter, maar, zoals voor iedereen in Nederland gold, gooide de Tweede Wereldoorlog roet in het eten. Ondanks vele ontberingen voor alle inwoners in Nederland bleef Voetbal Vereniging Barneveld tot seizoen 1943-1944 in een competitie spelen waarbij tot tweemaal toe het kampioenschap in de eerste klasse UPVB werd behaald. De bekroning om in de vierde KNVB-klasse te mogen spelen werd echter om onbekende redenen niet toegekend (kampioenslied 1941, klik hier om dit lied te bekijken).

  Periode na de Tweede Wereldoorlog
  Na de Tweede Wereldoorlog werd Voetbal Vereniging Barneveld alsnog in de vierde klasse KNVB ingedeeld. In 1947 werd voor het eerst, naast de zondag-afdeling, een zaterdag-afdeling opgericht. In 1948 startte de KNVB met jeugdvoetbal en sloot Voetbal Vereniging Barneveld als één van de eerste verengingen hierbij aan.

  Oprichting zaterdag-afdeling
  De zondag-tak van Voetbal Vereniging Barneveld speelde tot de jaren 1970 afwisselend in de 4e klasse KNVB en de verschillende klassen van de UPVB. De in 1968 opnieuw opgestarte zaterdagtak speelde tot 1996 met name in de UPVB. In 1996 hield de UPVB op te bestaan na een herstructurering bij de KNVB. Vanaf dat moment speelde de zondag-tak met name in de 5e en 6e-klasse KNVB en de zaterdag-tak in de 3en 4e-klasse KNVB.

  Speellocatie wedstrijden tot 1982
  De wedstrijden van Voetbal Vereniging Barneveld werden in de loop der jaren op verschillende locaties gespeeld. Eén van de eerste velden was bij Café "Huppelschoten"(nabij het huidige Johannes Fontanus College (JFC)/Van den Hoorn BV, klik hier om de foto te bekijken). Later werden de wedstrijden voornamelijk gespeeld op de velden bij "’t Oost" (ook nabij het huidige JFC/DOL FIJN kinderopvang) en "de Hessenweg" (nabij het huidige Pluimveemuseum).

  Huidige locatie sportcomplex
  In 1982 werd het huidige complex ("'t Nieuwe Oost") betrokken. Sinds het seizoen 2009/2010 komt Voetbal Vereniging Barneveld uit met één selectie-elftal dat sinds het seizoen 2012/2013 op de zaterdag speelt. Sinds het seizoen 2021/2022 worden er alleen nog op zaterdag wedstrijden gespeeld. Het huidige selectie-elftal speelt 4e klasse KNVB.

   

  Tot slot: mocht iemand aanvullingen of verbeteringen hebben op bovenstaand stuk, dan mag dit via het e-mailadres van de webmaster via webmaster@vvbarneveld.nl doorgegeven worden.

rfwbs-slide